Luontopolut

HUOM! Luontopoluilla ja -reiteillä sekä niiden pysäköintialueille ei ole talvikunnossapitoa.

Orimattila sijaitsee ensimmäisen Salpausselän reunamuodostuman laajalla etelänpuoleisella savikkoalueella. Aluetta hallitsevat viljavat pellot ja metsäsaarekkeet. Länsi-Orimattilassa maisemaa elävöittävät metsäiset kallioalueet ja rotkolaaksot sekä Mallusjärvi ja muutamat pienemmät järvet ja lammet.

Kasvi- ja eläinlajistot ovat rikkaimmillaan Porvoonjoen ja sen sivujokien varsilla, joihin on paikoin kehittynyt arvokkaita joenvarsilehtoja, pensaikkoja ja ratatörmiä. näitä voit ihailla mm. Lintulan luontopolun maisemissa.

Pohjois-eteläsuuntainen harjujakso tuo Orimattilaan mäntykankaat sammalistoineen. Niihin pääset tutustumaan erityisesti Jymylinnan ja Tönnön luontopoluilla.

Täysin toisen tyyppistä luontoa, kosteikkoja ja suota, löydät Mieliäissuolta, joka on Mallusjoen vanhan metsän ohella toinen Orimattilan Natura2000 -kohteista.

Orimattilan luontoreittien reittiopasteita on uusittu syksyn 2023 aikana, mutta merkinnät ovat vielä osin puutteelliset. Merkkaustyötä on tavoitteena jatkaa syksyllä 2024, jolloin tuodaan myös uudet infotaulut reittien alkupäähän.

Luontoreitit Orimattilan karttapalvelussa (valitse sivun vasemmasta reunasta ”Luontopolut, Orimattila”)

Lintulan luontoreitti

Pysäköinti: Auton voi jättää parkkiin Linnustontien ja Lintulantien risteyksessä olevalle pysäköintialueelle. Reitin päätyttyä kuljetaan Lintulantietä Linnustontien pysäköintialueelle.

Pituus: n. 2,1 km

Profiili: helppokulkuinen

Kulkutapa talvella: hoidetun ladun ulkoreunassa kävely sallittu hiihtäjiä väistäen.

Valaistus: Osin valaistu

Reittikuvaus:

Lintulan helppokulkuisella luontoreitillä kuljetaan orimattilalaisessa lähiluonnossa. Reitti on monikäyttöreitti. Reitti johdattelee ulkoilijan Porvoonjoen varren puistosta reheviin puronvarsilehtoihin ja järeiden kuusten suojasta takaisin asutuksen läheisyyteen. Polun varrella on sekä hoidettua puistoa että erityisen monimuotoista puronvarsilehtoa. Polun alueen kasvillisuusselvityksissä on löydetty 128 putkilokasvilajia, joista 15 on huomionarvoisia lehtokasvilajeja.

Reitti on merkitty maastoon myötäpäivään oransseilla nuolimerkeillä. Luontoreitti kulkee aluksi maastoltaan melko tasaisia pyörä- ja kävelyteitä pitkin. Puron varrella reitti kuitenkin kapenee poluksi ja lenkin lopussa lähtöpaikalle palataan taas Lintulantietä.

Luontoreitin voi kulkea myös lastenvaunujen kanssa. Reitti ei kuitenkaan ole täysin esteetön, sillä polkuosuudella on pari siltaa ja lyhyt jyrkähkö mäki.

Hiihtokaudella osalla reittiä on hiihtoladut. Myös talvikävely on monikäyttöreitillä sallittua, kunhan kävelet hoidetun ladun ulkoreunassa ja hiihtäjiä väistäen.

Puronvarren polkuosuudella ei ole talvikunnossapitoa. Varo liukkautta.

Jymylinnan luontoreitti

Pysäköinti: Opintie 7b (Orimattila Areena / uimahalli)

Pituus: n. 2 km

Profiili: helppokulkuinen

Valaistus: Kyllä

Reittikuvaus:

Jymylinnan kuntoreitti kulkee Orimattilan urheilukentän ympäristössä Mäntylän harjualueella.

Koko reitin pituus on 2,5 kilometriä. Reitti muodostuu 1,7km peruslenkistä ja 0,8km lisälenkistä. Pidempi (1,7 km lenkki) on merkattu maastoon punaisin nuolin ja lyhyempi (0,8 km lisälenkki) sinisin nuolin. Reitille voi lähteä kummankin lenkin varrelta. Jymylinnan liikunta-alue tarjoaa ulkoilijoille monipuolista kuntoilua: reitin varrella on myös ulkokuntoilulaitteita ja 89-askelmaiset kuntoportaat.

Alueella on myös frisbeegolf-rata, joten ympäristöäsi havainnoimalla vältät vaaratilanteet.

Kuntoreitin maasto on  vaihtelevaa kangasmetsää. Kesäkaudella reitti on pinnaltaan helppokulkuinen ja kuljettavissa myös lastenvaunujen kanssa. Jyrkät mäet tuovat maastoon vaativuutta.

Talvisin kuntoreitti on hiihtolatuna ja vain hiihtäjien käytössä! Hiihtäessä noudata merkittyä kulkusuuntaa. Ethän kulje hoidetulla ladulla jalkaisin tai pyörällä.

Tönnö-Kaitilan luontoreitti

Pysäköinti: Päärniläntie 43, Tönnönkoskentie 16, Heikkiläntie 16 tai Kaitilantie 48

Pituus: n. 2,2 km

Profiili: helppokulkuinen / esteetön

Kulkutapa talvella: hoidetun ladun ulkoreunassa kävely sallittu hiihtäjiä väistäen.

Valaistus: Osin valaistu

Reittikuvaus:

Tönnö-Kaitilan luontoreitti kulkee Porvoonjoen rannan tuntumassa. Helppokulkuinen reitti on maisemiltaan vaihteleva: rehevää jokivarsilehtoa, avointa niittymaisemaa, hämyisää kuusikkoa ja kaksi kaunista koskea.

Reitti on leveä ja tasapintainen ja soveltuu siten kuljettavaksi myös lastenvaunujen kanssa. Pyörätuolilla kuljettaessa haastetta tuovat pari mäkeä, joten reittiä suositellaan kuljettavaksi avustajan kanssa. Esteettömän luontoreitin helpoin osuus on Heikkiläntien ja Kaitilantien välinen kivituhkapintainen osuus.  Reitin varrella on levähdyspaikat Vääräkosken voimalaitoksen kohdalla ja Porvoonjoen rannan peltomaisemassa.

Reitti on merkitty oranssin värisin nuolimerkein kumpaankin suuntaan. Reitin eteläpäässä reitti ylittää Tönnön museosillan. Historiallinen museosilta, Tönnönkoski ja vanha mylly muodostavat valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön. Joen törmälehtojen rehevä kasvillisuus, runsas linnusto ja lahopuusto tekevät luonnosta erityisen monimuotoisen. Vedenkorkeus joessa vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja kosket ovatkin komeimmillaan kevättulvien aikaan.

Tönnönkoskea ja sen historiallista miljöötä pääset ihailemaan ympäri vuoden helpoiten Siltakujalta, reitin eteläisestä lähtöpisteestä.  Tönnön museosilta oli Suomen ensimmäinen kaarisilta. Se valmistui vuonna 1911 ja on maamme vanhin säilynyt teräsbetonisilta.

Hiihtokaudella osalla reittiä on hiihtoladut. Myös talvikävely on monikäyttöreitillä sallittua, kunhan kävelet hoidetun ladun ulkoreunassa ja hiihtäjiä väistäen.

Karkkulan luontopolku

Pysäköinti: Karkkulantie 557

Pituus: n. 1,7 km

Profiili: Keskivaativa

Valaistus: Ei

Huomiot: Portaat ovat huonokuntoiset, joten suosittelemme varovaisuutta niissä kulkemisessa. Kallioiden liukkautta tulee varoa etenkin talvella!

Reittikuvaus:

Karkkulan luontopolku kulkee Mallusjärven läheisillä Terriniemen kallioilla. Polun varrelta on upeat näköalat järvelle ja ympäröiviin maalaismaisemiin.

Luontopolun “Karhunkierros” on noin 1,7km pituinen rengasreitti. Luontopolku on maastonmuodoiltaan vaativa, sillä reitti kulkee kapeaa juurakkoista polkua ja nousee useamman jyrkän kallion päälle. “Karhunkierros” on merkitty heijastavin oranssein nuolin ja polun kiertosuunta on vastapäivään.

Luontopolun voit kulkea lyhyemmin seuraamalla heijastavin sinisin nuolin merkittyä “Ilveksenkierrosta”, jonka pituus on noin 700m .  Myös Ilveksenkierroksella noustaan komeille näköalapaikoille. Lyhyenkin lenkin maasto on vaativaa ja polku on paikoin juurakkoinen ja kivinen. Toinen lyhyempi reittivaihtoehto on kiertää luontopolun alkuosa ja palata oikopolkua takaisin lähtöpisteelle. “Pikkukarhun” pituus on noin 1,2km.

Luontopolku kulkee yksityismaalla, joten pysythän merkityllä reitillä.

Kairessuo-Mieliäissuo

Pysäköinti: Koskustentie 531

Pituus: n. 3,5 km

Profiili: Koko reitti keskivaativa, osa reitistä esteetön

Valaistus: Ei

Varustus: laavu, nuotiopaikka, penkit, esteetön wc

Reittikuvaus:

Mieliäissuon luontopolku on Natura2000 -alueella ja reittiä on uusittu vuonna 2023. Reitin varrella on erilaisia suotyyppejä, joista kerrotaan polun varrella olevissa infotauluissa. Kosteimpiin paikkoihin on rakennettu pitkospuut. Vedenpitävät jalkineet saattavat silti olla tarpeen. Polun varrella on levähdyspaikkoja sekä lintutorni. Linnuille on rakennettu pönttöjä, joiden tapahtumia voi seurata keväisin.

Reitille on rakennettu esteetön polkuosuus vuonna 2023, josta on pääsy laavulle sekä huussiin. Esteettömällä reitillä on oma parkkialue (sijainnissa 60.820865, 25.883070).

Mallusjoen Vanha Metsä (huom! Reitin varrella on paljon kaatuneita puita ja reittiopasteet ovat puutteelliset)

Pysäköinti: Selventie 71 (Google Mapsin mukaan. Reitin alkupäähän mahtuu kaksi autoa ja pysäköidä voi myös 200m reitin lähtöpisteestä eteenpäin sijaitsevalle Mallusjoen jalkapallokentälle (Selventie 102)

Pituus: yhteispituus 4 km (Kotimetsä, Kääpämetsä ja Tikkametsä)

Profiili: Vaativa

Valaistus: Ei

Huomiot: Reitin varrella on paljon kaatuneita puita, jotka tekevät reitistä vaativan. Reitillä kulkemista ei suositella tuulisella säällä huonokuntoisten puiden vuoksi. Reitistön opasteet ovat matkan varrella puutteelliset.

Reittikuvaus:

Mallusjoen Vanha Metsä on yli satavuotiasta kuusikkoa. Valittavana on kolme eri pituista metsälenkkiä: Kotimetsän, Kääpämetsän ja Tikkametsän kierros. Kaikki polut voi kävellä myös yhdellä kertaa. Luontopolun varrella olevissa infotauluissa selvitetään kasvi- ja eläinpopulaatioiden vuorovaikutussuhteita. Reitti on merkitty maastoon keltaisilla tassunjäljillä.

Lamminpolku ja Rajasuonpolku, Artjärvi (huom. reitti osin vielä merkkaamaton)

Pysäköinti: Lähtöpaikka muuttunut, uusi lähtöpaikka: Kimonkyläntie 480 (ei talvikunnossapitoa!)

Pituus: Lamminpolku 2,5km, Rajasuonpolku 6 km

Profiili: Vaativa (jyrkkä nousu)

Valaistus: Ei

Varustus: Lamminpolulla on laavu, nuotiopaikka ja WC. Ota mukaan omat polttopuut. Rajasuonpolulla on laavu ja nuotiopaikka sekä varattava tupa. Varaa tupa: Artjärven Eränkävijät ry

Reittikuvaus: Reitin lähtöpaikka on muuttunut kesäkuussa 2023. Rajasuonpolun osuus reitistä on merkkaamatta maastoon.

Villisikapolku, Artjärvi

Pysäköinti: Pajatie 1 (kävely Salmelanrinteentietä reitin alkuun)

Pituus: 10 km

Profiili:

Valaistus: Ei

Varustus: Polun varrella Heivatojantiellä on yksityinen kota, joka on vuokrattavissa (p. 040 749 3036).

Reittikuvaus: Villisikapolku lähtee Artjärven keskustasta ja kulkee Myrskylän rajalle. Polku on merkitty maastoon oranssein villisikatunnuksin ja viitoin. Lisämerkkeinä on käytetty oransseja heijastimia.

Hae sivustolta

×